Voorvoet en teen problemen

De vorm van de voet speelt een belangrijke rol in het ontstaan van voet- en teenproblemen. Naarmate u ouder wordt kunnen de tenen qua stand gaan veranderen. Teenafwijkingen kunnen aangeboren zijn maar kunnen ook ontstaan door gewrichtsontstekingen of door het dragen van slecht passend schoeisel, hierbij valt te denken aan spitse of te kleine schoenen. Vaak is er sprake van een disbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. Het voortdurend dragen van slippers of klompen kan ook vervorming van de tenen veroorzaken.

Hallux Valgus (schreefgroei van de grote teen)

Schoenirritatie, pijn aan de grote teen, of een rode zwelling aan de buitenzijde van de grote teen, het zijn vaak de eerste verschijnselen die kenmerkend zijn voor het naar binnen groeien van de grote teen richting de kleine tenen. Soms gaat dit proces zo langzaam dat een lichte verkromming van de teen niet eens opgemerkt wordt. Pijn aan de buitenzijde van de grote teen is vaak al langer aanwezig maar wordt dikwijls genegeerd. Schoenen die de klachten lijken te verergeren blijven in de kast liggen en worden niet meer gedragen.  

Meningen lopen uiteen of deze vervorming te wijten is aan het dragen van te krappe schoenen. Erfelijke factoren lijken wel een grote rol te spelen, evenals het voettype zoals een brede voorvoet. Dikwijls wordt het ook veroorzaakt door een biomechanisch proces. Dit wil zeggen door een verkeerde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Het kan ook gepaard gaan met andere ziektes zoals reuma, artrose en artritis. In dit geval zullen een te smalle schoen en hoge hakken de al bestaande klachten verergeren, en andere voetafwijkingen zoals hamertenen, eelt en likdoorns nog erger maken.

Hallux limitus / rigidus (slijtage grote teen)

In de voorvoet is het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen de meest voorkomende plaats van slijtage (artrose). Dit komt vaak voor op oudere leeftijd. Doordat dit gewricht de grootste druk opvangt bij het afwikkelen van de voorvoet is dit vaak het meest vatbaar voor artrose. Bij een hallux limitus is er sprake van een vermindere beweging (t.o.v. de andere grote teen). Als er geen beweging meer in het gewricht zit spreekt men van een hallux rigidus.

Een neuroom in de voet (Morton neuralgie of Mortons neuroma)

Pijn bij het afwikkelen van de voorvoet tijdens lopen kan veroorzaakt worden door een beklemming van één van de zenuwen tussen de middenvoetbeentjes. Hierdoor kan een zogenaamd Mortons neuroma ontstaan.

Het neuroom veroorzaakt een hevig stekende tot zeurende pijn in de voorvoet. Meestal bevindt deze pijn zich tussen de kopjes van de middenvoetbeentjes van de derde en vierde, of tweede en derde straal (teen). De pijn kan bij druk op de tussenruimte uitstralen naar de tenen. Bij ongeveer eenderde van de patiënten is het gevoel aan de tenen veranderd. Bij vrouwen komt de aandoening vaker voor dan bij mannen.

Hamerteen of klauwteen

Veel voorkomende afwijkingen aan de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen.

Hamertenen of klauwtenen hebben veel oorzaken, te kleine of puntige schoenen, reuma, suikerziekte, gewrichtsontstekingen. Het veelvuldig dragen van slippers of klompen kunnen ook hamertenen veroorzaken. Ook speelt de vorm van de voet een belangrijke rol. Mensen met een holvoet en een hele hoge wreef zullen eerder dit soort teenklachten krijgen.