Diabetische voet

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier mensen met diabetes vroeg of laat te maken krijgt met voetproblemen. U kunt echter zelf veel doen om deze problemen te voorkomen.

Waardoor ontstaan o.a. voetproblemen:

  • Neuropathie
  • Slechte doorbloeding
  • Infectie

Wat kunt u zelf doen?

LOOP NOOIT OP BLOTE VOETEN, IN VERBAND MET HET ONTSTAAN VAN WONDJES

Schoeisel

  • Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.
  • Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Uw schoenen moeten minimaal een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen.
  • De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.
  • Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaies geven aan de tenen of de wreef.
  • Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de voet staat.

Wondjes

Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of uw diabetes verpleegkundige. Wanneer het wondje ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw diabetes verpleegkundige. Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet.


Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namenlijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met lauwe douche en met eventueel met alcohol ontsmetting is voldoende.

Therapiemogelijkheden

Zooltherapie zorgt voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. het voorkomt overdruk en dus wondvorming.

Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of ter voorkoming van drukplekken.

Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging. Specifieke schoenadviezen voor mensen met diabetes.

Diabetes folder