Scoliose

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom. Scoliose kan ontstaan als aangeboren afwijking, maar soms treedt er scoliose op als 'compensatie' voor een lengteverschil tussen de beide benen. Als de scoliose gepaard gaat met een kyfose, ontstaat er een bochel. Bij meisjes zien we vaker een scoliose dan bij jongens. De wervelkolom draait meestal ook om haar as (dan spreekt men van een torsiescoliose) en veroorzaakt zo een bochel (gibbus). In zeer ernstige gevallen, wanneer de rugafwijking zeer uitgebreid is, kunnen er later problemen met hart en longen ontstaan.

Scoliose is in te delen in vier belangrijke typologie├źn: idiopathische scoliose, congenitale scoliose, paralytische of neuromusculaire scoliose en degeneratieve scoliose.

Idiopathische scoliose

Idiopathisch betekent: zonder bekende oorzaak. In de meeste gevallen (ongeveer 80%) vindt men geen oorzaak voor de scoliose wat overigens niet wil zeggen dat er geen oorzaak is. De oorzaak is door de wetenschap nog niet ontdekt. Er zijn wel aanwijzingen dat er sprake is van meerdere oorzakelijke factoren, waaronder een erfelijke factor, mogelijk in de vorm van verzwakking van het bindweefsel en een neurologische factor in de vorm van een stoornis in het centrale zenuwstelsel. Bij de idiopathische scoliose zijn de spieren en wervels aanvankelijk normaal aangelegd, maar er ontwikkelt zich tijdens de groei een vervorming/kromming.

Scoliose en osteoporose

Er is een verband tussen osteoporose en scoliose. Vooral bij vrouwen kan osteoporose een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van een scoliose. Het is belangrijk te proberen de osteoporose te bestrijden door onder andere te letten op voeding met voldoende calcium en voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen.